Den raka omvägen till copywriter

En ung persons råd till andra unga personer
Av Ted Krantz Holberg 5 år sen

Raka vägen till drömjobbet efter gymnasiet? Inte jag. Lite ströjobb här, ett säsongsjobb där, och en avhoppad utbildning bara för säkerhets skull. Det är inte lätt att veta vad du ska jobba med, särskilt när du inte känner “rätt” personer inom rätt yrke, eller ens dig själv. Hur listar du ut vilket yrke som passar just dig?

Vem som helst kan inte bli bäst på vad som helst. Säg att vi skulle välja våra yrken slumpmässigt. Chansen är liten att vi skulle trivas eller ens ha potential att bli bra i vår roll. Vi behöver vara någotsånär kompatibla med yrket vi väljer. Förmåga, intressen och värderingar. Livssituation, hälsa och i många fall geografisk position. Kanske måste stjärnorna stå precis rätt i himmelen också?

Jag är ingen livscoach och saknar säkert kvalifikationerna som behövs för att ge andra människor livsändrande råd. Det får du själv avgöra. Jag är den som måste leva med det.

Känn dig själv

Du måste lära känna dig själv för att kunna ta ett vettigt beslut. Vissa vet direkt vilka de är och vad de vill göra medans andra behöver klura på det ett tag. Uppenbarligen tillhör jag den senare gruppen. När du väl ska satsa på en riktning i början av karriären, eller i ett senare skede, så vill du helst veta om att du gör rätt val. Kommer du att trivas? Kan du bli duktig på det? Kan du tänka dig att ägna en större del av ditt liv med det? Med tillräckligt mycket livserfarenhet är det nog ganska enkelt att svara på. Problemet är att du vill veta så tidigt som möjligt för att få just livet att kicka igång.

De flesta av oss handskas med det här problemet och jag erkänner att det aldrig går att vara helt hundra på att du tar rätt beslut. Men jag vågar ändå påstå att du kan komma nära. Själv är jag väldigt nyfiken på hur andra tacklar det. Mitt beslut blev copywriter. Varför?

Ta reda på vad du vill göra

Min enda koppling till skrivande och kreativitet är en släkting från 1700-talet, Ludvig Holberg. Inte så illa, i och för sig. En norsk-dansk författare, mest känd för pjäsen Jeppe på berget. Ingen hade ett lätt liv på den tiden, men Ludvig miste båda sina föräldrar under sin barndom, förlorade hem och ägodelar i olika bränder, och dessutom kämpade han med fattigdom och dålig hälsa. Trots det lyckades han skapa ett namn för sig själv och publicera en rad berömda verk inom olika områden. Slutligen blev han utnämnd till Baron af Holberg. Snacka om en bra förebild!

Holberg den yngre, alltså jag, tröttnade på att testa olika jobb för att snart märka att det inte var min grej, så jag bestämde mig för att lista ut det en gång för alla. Efter lite soul searching hintade universum om att jag tycker om att skriva i olika sammanhang och att bolla idéer och möjligheter. Google matchade ihop mig med Yrgo, Reklam & Marknadsföring.

Mitt förslag till soul searching: Se över ditt liv och plocka fram sakerna som gör dig lycklig. Inte tv-spel, dricka öl eller umgås med vänner. Utan något du gör som tar fram det bästa ur dig, något som utmanar dig på rätt sätt och gör dig lycklig när du är klar. En välförtjänt lycka som är resultatet av din prestation och känslan av att du har gjort något värdefullt. En användbar förmåga som du är ivrig att utveckla.

Där började jag och nu har jag hamnat här på Right Thing united som praktikant och lär mig otroligt mycket av duktiga människor. En perfekt miljö för att utvecklas och komma närmare – belöningen!

Tänk på belöningen

Jag har inte börjat jobba ännu, jag är inte ens klar med min utbildning! Därför har jag inte nått den form av belöning jag snackar om. Men jag längtar efter att sitta i den där stolen jag har lagt blod, svett och tårar för att få sitta i. Bara det skriker livsglädje.

För dig som fortfarande är obestämd i vilket ditt nästa drag ska bli. Var lugn, men inte för lugn. Säg att du ger upp och stannar på ett jobb som inte lever upp till dig. Antagligen så kommer den där krypande känslan av missnöje upp … igen! Varför vänta på en tredje eller fjärde gång när du kan reda ut problemet nu? Få det överstökat.

Efter att ha upplevt hur saker och ting fungerar här på byrån är jag ännu säkrare i mitt val. Jag är oerhört taggad på att kämpa för en plats i den här branschen. Jag tog den raka omvägen hit med flera stopp på vägen. Jag säger raka för att nu i efterhand tror jag inte att det existerar några genvägar, eller några andra vägar för den delen. Det finns bara en omväg och det viktigaste är att du tar den framåt.


Skribent: Ted Krantz Holberg har praktiserat hos oss som copywriter under hösten.

Kategorier:
  Idé och koncept, Insikter, Right Thing