Boktips för semestern

Då var det dags igen
Av Mia Westin 2 år sen

Dags för semester men även för en uppfräschad version av vår nu något föråldrade artikel om böckerna du borde läsa, som skrevs 2018. Här har vi samlat ett antal guldkorn som folket på byrån (och systerbyrån!) har läst och rekommenderar er andra att läsa. Med fördel i hängmattan eller på en solstol vid närmsta strand eller klipphäll.

Tipsen består av en härlig mix av romaner, krim, sci-fi, facklitteratur och skönlitteratur. Det finns något för alla helt enkelt!

How to do nothing

Resisting the attention economy

Vår marketing & web strategist Mia har nyligen läst ut boken “How to do nothing – Resisting the attention economy” av Jenny Odell. Boken handlar om hur människor idag tenderar att ha ett behov av att ständigt prestera och vara uppkopplade. Sociala medier och andra kanaler slåss allihopa om vår uppmärksamhet. Hur pass medvetna är vi egentligen om ifall vi aktivt har valt att lägga vår uppmärksamhet på något, eller att något bara har tagit vår uppmärksamhet?

Hur vore det att för omväxlings skull inte göra någonting alls? Och vad gör man egentligen, när man inte gör något alls? Jenny drar intressanta paralleller till historiska händelser, konstnärliga experiment och sin egen vardag som ger läsaren nya perspektiv på just detta ämne. Hon blottlägger hur samhället som stort har normaliserat att vi ständigt måste göra något, och hur udda det upplevs att emellanåt inte göra något alls.

Boken bjuder på många tankeställare som har resulterat i att Mia både har börjat fågelskåda och botanisera i växtriket. Ja ni läste rätt. Läs boken om ni också känner att det lätt blir lite mycket skärmtid och distraktioner på dagarna. Här kommer ni att hitta botemedlet. Köp boken här.

Feminists Don’t Wear Pink

(and other lies): Amazing women on what the F word means to them

Innehåll är lite av Matildas specialitet, och det bästa sättet att bredda sitt perspektiv är att läsa mängder med personers vinklar på samma sak. I Scarlett Curtis antologi från 2018 samlade organisationen Girl Up ihop 52 anekdoter, berättelser, tankar och kåserier på ämnet feminism från kända namn som:

Saoirse Ronan • Emma Watson • Jameela Jamil • Kat Dennings • Keira Knightley • A • Jodie Whittaker • Whitney Wolfe Herd • Evanna Lynch • Chimwemwe Chiweza • Alison Sudol • Lolly Adefope • Elyse Fox • Charlie Craggs • Alaa Murabit • Trisha Shetty • Tapiwa Maoni • Amy Trigg • Tanya Burr • Karen Gillan • Swati Sharma • Emi Mahmoud • Gemma Arterton • Skai Jackson • Nimco Ali • Amika George •

Perfekt bok för dig som bara vill bära med dig en bok, men inte orkar följa en längre historia utan föredrar kortare berättelser per kapitel! Kan köpas på Amazon.

Paradiset ligger under mammas fötter

När innehåll och bra kommunikation är en grej man gillar så kan man ju inte nöja sig med ett boktips, så vår marketing & media strategist Matilda kommer här med ett till! Nämligen inget annat än Gina Dirawis debutroman.

Rosad och välkomnad med öppna armar, inte bara för att det är en omtyckt personlighet som skrivit den. Utan då historien man får följa i “Paradiset ligger under mammas fötter” är en man knappast aldrig fått läsa innan. Att få följa Mona och Mila från moskén, till betygshets och att passa in i det sociala. Till att sedan snabbt flyttas till ett flyktingläger i Beirut där vi även får lära känna Nour.

En frispråkig roman om vänskap, att slå sig fri från orättvisor och att hitta sin egen väg. Läs den. Bara 69 pix hos Adlibris!

ABC3D av Marion Bataille

Den både sticker ut och viker ut sig. Den förvandlas och förädlas. Den förvånar och inspirerar. Enkel i sig – inget mer än ett alfabet – men unik i sitt utförande.

ABC3D är lika mycket ett konstverk som en barnbok. Vad Marion lyckas åstadkomma med endast papper och färg är minst sagt imponerande. Varje bokstav ges sitt egna uttryck. C förvandlas till ett D. A är uppmärksam, M likaså. X blir snabbt ett Y och är det ett V eller W du ser?

Tänkt utanför boxen och briljant utfört med en slående svart, röd och vit palett. En bok som överraskar de flesta och är ett måste i varje reklambyrås bokhylla! Boken hittar du här.

It’s a man’s world and a woman’s universe

Lär dig omfamna & utnyttja dina energier! Så inleder Ida, digital marketing & project manager, från systerbyrån Mardi Gras sitt boktips. Vi är alla unika människor som sitter på olika personligheter, tankesätt och perspektiv. Ibland kan det vara svårt att förstå sig på andra människor men det kan också vara precis lika besvärligt att förstå sig på sig själv.

It’s a man’s world and a woman’s universe reder ut begrepp som Yin och Jang, feminint och maskulint samt varför de traditionella könsrollerna finns – och hur vi idag kan betrakta och bejaka dem.

Författaren Patricia Allen tar läsaren på en fin resa genom sinnets inre arbete med syfte att du ska kunna vara i balans med dig själv och din omgivning. Boken ger dig svårslagna verktyg och god förståelse inom kommunikation, relationer och personlig utveckling. För Ida var boken en ögonöppnare och startpunkten till att bjuda in ett mer spirituellt och holistiskt perspektiv till bordet. Boken, den kan du köpa här!

Bin och människor

Vår VD Henriks brantaste utvecklingskurva handlar just nu om bin och biodling. En av de tydligaste lärdomarna så här långt är att det finns lika många åsikter hur man gör saker som det verkar finnas biodlare. I “Bin och människor: om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker” kan man dessutom lära sig att det alltid verkar varit så. Men också att bisamhället haft en stor påverkan på vår samhällsutveckling genom flera tusen år. Boken berättar med många anekdoter och en stor portion humor historier från nutid och dåtid. Som hur Läsö blev en delad ö baserat på extremister med åsikter om vilken sorts bin du skulle ha i din bigård. Eller hur det tog över 100 år att få katolska kyrkan att acceptera att bisamhället leddes av en drottning och inte en kung…

Väl värd läsning även om du inte är eller tänker bli biodlare på grund av dess intressanta och roliga perspektiv på vår samhällsutveckling. Boken hittar du här!

Sci-fi och fantasy

Ställer man frågan “vad ska jag läsa i sommar?” rakt ut i vår Slack, då kommer vår art director Fredriks svar snabbt som attan: “Stiftelsen” av Isaac Asimov.

Varför är den så självklar? Jo men om du tänker dig vad Sagan om Ringen var för fantasy, så är Stiftelsen motsvarande för science fiction. Den är inte skriven med en enda tydlig protagonist, vilket kanske är anledningen till att den aldrig har blivit filmatiserad. Till hösten sägs det dock komma en serie, äntligen! En första titt hittar du hos Filmparadiset. Boken hittas hos Adlibris.

Orkar du inte ta dig an denna episka berättelse finns ju alltid alternativet Game of Thrones, som kanske inte behöver särskilt mycket mer introduktion än: du kan köpa första boken “Kampen om Järntronen” här!

Mänsklighetens historia och framtid

Har du träffat vår creative director Simon Syrén så vet du säkert att han älskar tunga ämnen och djupa citat. För dig som verkligen vill göra en djupdykning i böckernas värld har Simon kort och gott rekommenderat tre böcker av Yuval Noah Harari. Varför ska du läsa dessa? För att de är välskrivna och intressanta. Alla tre finns på Bokus!

Sapiens: en kort historik över mänskligheten.

Homo Deus: en kort historik över morgondagen.

21 tankar om det 21:a århundradet.

Annars finns alltid skönlitteratur, historiska romaner och sommarkrim!

Känner du att det var många tunga tips nu? Det kände Malin, vår projektledare och räddare i nöden. Malin slår ett hårt slag för Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt samt uppföljaren Britt-Marie var här.

Har du redan läst Backman så är både Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson fantastiska.

Är du annars sugen på lite klassisk krim så tycker Malin att du ska ta dig an dem av Kristina Ohlson. I samma genre flikar Johan, vår motion graphic designer, in Cilla och Rolf Börjlinds böcker. Här hittar du den första boken i deras serie! Han tipsar också om krimromaner med lite göteborgsanknytning, nämligen Mats Ahlstedts serie om Ella Werner som han tycker är mycket bra och som bjuder på en hel del spänning. Första boken i denna serie hittar du här.

Johan rekommenderar även varmt serien De sju systrarna av Lucinda Riley för dig som är sugen på att läsa historiska romaner. Den första boken i serien hittar du här.

Kategori:
  Right Thing