Hela listan! Böckerna du borde läsa!

Av Einar Korpus 5 år sen

Einars tips.

Monatrilogin av Lena Ackebo. 2017-2018.

Vad läser en gammal copywriter med för många högskolepoäng på semestern? Om copywritern heter Einar Korpus är svaret: allt möjligt, men enbart böcker skrivna på svenska. Inga översättningar. Varför det? Jo, det är min ursäkt för att läsa vad som helst som jag känner för och samtidigt hålla koll på vad som är på gång i svenska språket. Det är ju ingen särskilt säker kvalitetsgaranti att något är skrivet på svenska, men det öppnar upp för att röra sig mellan olika genrer.

I slutänden blir det mycket deckare. Men här vill jag tipsa om en otroligt läsvärd trilogi, som just har nått vägs ände. I början av sommaren kom tredje delen i Lena Ackebos böcker om Mona. Den heter Darling Mona, och föregicks av Kära Barbro och Världens vackraste man.

Läs alla tre. Ackebos Monatrilogi har en ton som gör de människoöden som skildras till allmänmänskliga historier, trots att det rör sig om enskilda personer högst privata liv. Igenkänningen är på en nivå där jag hela tiden tänker att det kunde vara jag, oavsett vilken av romanpersonerna det handlar om. Mona, hennes syster Barbro, deras män – alla kunde vara jag.

Ackebo är bra på att vara empatisk med alla sina personer, på ett sätt som inte så många andra lyckas med. Min kollega Henrik tipsar om Fredrik Backmans böcker om Björnstad, och Backman är också bra på empati. I hans böcker pendlar läsaren mellan tårar och skratt, och Ackebo har något liknande. Men det är mer lågmält. Tårar och skratt, ja – men mer inkännande och inte lika mycket berg- och dalbana mellan de extrema känslorna. Jag älskar Björnstadböckerna, och jag älskar Monaböckerna. Älska är ett starkt ord, jag vet. Men så är det. Om du bara ska läsa en trilogi i år, låt det bli Ackebos. De två första finns som pocket; den avslutande delen är än så länge inbunden. Alla tre finns som ljudböcker. Jag önskar dig en gripande, lärorik och underhållande läsning eller lyssning!

Bokhög

Matildas tips.

En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad. 2017.

Ahmad debuterar med en lättläst bok om att hitta rätt. Om att växa upp, ge tillbaka, säga ifrån och hur det är att komma innanför finkulturens fyra väggar. Kulturkrockar och klassresa, tuff jargong och kärlek. Tog mig en flygresa från Göteborg till Jersey att läsa och jag kommer definitivt att läsa den igen!


Malins tips.

JPod av Douglas Coupland. 2006.

En fullkomligt superskruvad roman om ett gäng kanadensiska spelprogrammerare som placerats i samma bås helt enkelt för att deras namn alla börjar på J. Man får följa deras vardag och ambitioner att komma undan med så lite jobb som möjligt. Det förekommer visst något mord också. Och, hur var det egentligen med huvudpersonens familj. Var den ändå inte lite mer än lovligt vrickad?

Superskruvad är den bästa beskrivning jag kan ge den här boken, som inte är lik något annat jag läst. Rätt som det är långa partier med kod. Sida upp och sida ner. Och ändå kommer jag på mig själv med att sitta och småfnissa när jag, (faktiskt!), sträckläser den en semestervecka.


Henriks tips.

Björnstad & Vi mot er av Fredrik Backman. 2016 respektive 2017.

Fredrik Backman skriver med precision om kärlek till idrott och en idrottsförening, hur fel det kan gå även när du vill väl och hur till synes små lögner när de bygger på varandra kan bli förödande. Berörde mig som är uppväxt i föreningsvärlden djupt då jag verkligen känner igen mig och kan få skratta gott åt situationer. Även om skrattet fastnade i halsen ibland. Det bästa av en svensk författare jag läst på länge. Om du bara ska läsa en blivande trilogi i år, låt det bli Backmans.


Simons tips.

Everybody lies: Big data, new data and what the internet can tell us about who we really are av Seth Stephens-Davidowitz. 2017.

Denna bok har kallats för samtidens Freakonomics (Stephen J. Dubner och Steven Levitt. 2005). Den avhandlar på ett underhållande och intressant sätt hur vi, med tillgång till all den data (big data) som tillgängliggörs via våra digitala beteenden, kan börja analysera hur vi människor verkligen tänker, tycker, beter oss och fungerar. Detta har tidigare varit svårt med tanke på att vi ofta ljuger när vi svarar på undersökningar men när vi t.ex. ställer frågor till Google så håller vi oss till sanningen. Författaren ger oss en mängd dråpliga exempel på detta där han sätter samman frågeställningar och söker svar på dessa med hjälp av big data. Man får nästan lust att att byta yrkesinriktning och bli dataanalytiker.


Unos tips.

William Shakespeare’s Star Wars av Ian Doescher. 2013.

Alla älskar Star Wars, men är du kanske en av dom som inte gör det (tråkigt för dig) så kommer här Ian Doescher med lösningen (kul för dig!). William Shakespeare’s Star Wars är den första boken av åtta i serien och berättar historien om den otursförföljda familjen Skywalkers äventyr i en galax långt bort för länge länge sedan – 100% i Shakespeariansk vers*. Glöm bort allt modernt 70-tals sci-fi trams och dröm dig in i ett Elisabetanskt kostymdrama som får First Folio att kännas inkomplett.

*Observera att vers är ett helvete att läsa.


Där var den, den slutgiltiga listan. Hoppas att du hittade något bland våra tips! Och vill du diskutera tipsen på en mer djupgående nivå är det bara att höra av sig. Vi väntar med spänning på vad du tycker. Vill du inte prata utan bara läsa? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Dina personuppgifter är jättefina. Därför håller vi dom i säkert förvar. Genom att skicka in detta formulär godkänner du vår personuppgiftspolicy.
Kategorier:
  Insikter, Right Thing