Video i banners begränsas

Av Johan Wertsén 6 år sen

Stopp för automatisk uppspelning i Safari

I september släppte Apple sin senaste iteration av iOS och macOS och med dessa kom uppdateringar av webbläsaren Safari. Med nya Safari kom en rad överraskningar, eller utmaningar om man så vill. Det mest utmanande för oss som jobbar med digital kommunikation är att webbläsaren numera blockerar automatisk uppspelning av video och ljud. Safari har istället lagt in egna verktyg som möjliggör mer noggrann kontroll direkt av användaren. Det innebär att användaren själv kan stänga av automatiskt spelande media med ljud eller blockera automatiskt spelande media helt, på specifika webbplatser eller på internet i stort.

Detta är även något som Google Chrome länge har ryktats göra. Med start i Chrome 64, som enligt uppgift ska släppas i januari 2018, kommer automatisk uppspelning endast att tillåtas när en användare har angett intresse för media.

Det senare gäller om webbplatsen har lagts till på startskärmen på mobilen eller om användaren ofta har spelat media på webbplatsen. Google säger också att automatiskt spelande av media kommer att tillåtas om användaren har ”pekat eller klickat någonstans på webbplatsen under surfningssessionen.

Detta medför att användbarheten för video i banners kraftigt begränsas, då det inte är speciellt många användare som själva kommer att starta annonsen. Så vad händer nu? Kommer vi inte att se mer videoannonsering?

Är detta slutet för videoannonsering?

Hittills har man kunnat använda sig av video antingen på regelrätta ytor för videoannonsering eller i så kallade “rich media banners” (vanliga annonsformat som även erbjuder film och ljud som alternativ). Trenden har varit att de flesta annonsörer som bokat en rich media banner också utnyttjat möjligheten att använda film. Vilket är helt förståeligt då resultaten visat på god interaktion. Men det har också medfört att användare irriterat sig över mängden rörlig media och den tid det tar att ladda sidor. Google och Apple har lyssnat och utvecklat sina webbläsare – och nu alltså gjort att inte ens video i rich media banners startar automatiskt. Och det är nog inte en speciellt vågad gissning att de övriga aktörerna på marknaden kommer att följa dem i fotspåren.

Så ska vi helt sluta göra videoannonsering? Absolut inte! Videoannonsering kommer fortfarande att finnas på sociala medier, YouTube, i appar och på webbsidor som har specifika ytor för just videoannonsering. Dessa kommer oftast starta utan ljud när man scrollar förbi och användaren kommer ges möjlighet att antingen klicka förbi videon eller pausa den.

Video ger fortfarande mycket uppmärksamhet och bra interaktion. Men även vi som marknadsförare måste lyssna på mottagaren av vår annonsering och inte skapa irritation utan interaktion. Så innan det finns en lösning på autoplay i rich media banners får vi se till att hitta andra placeringar för våra videos eller helt enkelt skapa rörligt innehåll i HTML5.

Vill du veta mer om bannerannonsering eller har du funderingar på vilka alternativa lösningar som kan vara att föredra för ditt företag? Skicka ett mail till oss!

Kategorier:
  Filmproduktion, Media