Uppmärksamhet är det nya guldet!

Kaffe och kunskap med Strossle
Av Henrik Björklund 3 år sen

På årets andra Kunskapsfrukost hade vi nöjet att ha inspirerande Henric Smolak på besök. Henric är CRO på Strossle och har jobbat länge med native advertising, eller kort och gott native – som har exploderat de senaste åren. Native handlar om att nå ut i exempelvis ett nyhetsflöde där du, utan att avbryta din målgrupp, erbjuder innehåll som uppskattas för vad det ger. Att ta ditt budskap ut i ett format ger publiken möjlighet att konsumera det till skillnad från att trycka ner det i folks hals, även om det fortfarande naturligtvis är annonsering.

Vill du läsa de senaste nyheterna är en takeover i form av annons från ett kasino bara ett hinder på vägen till det du vill läsa. Det stör. Det i sin tur gör att annonsören inleder relationen i uppförsbacke. För att inte tala om att det bidrar till utbredningen av adblockers. Enligt Strossle har nu runt 40 % av användarna adblockers på någon av sina enheter, och 70 % av dem är under 30 år. Det gör att yngre målgrupper är en allt större utmaning att nå. Med de erfarenheter vi på Right Thing united har av bland annat marknadsföring av friskolor är vi beredda att skriva under på det scenariot.

Det finns dock olika lösningar på den här utmaningen. Utgångspunkten är att tänka digitalisering, och inte digitisering. Skillnaden, enligt Henric Smolak, ligger i att digitisering tar ett gammalt, analogt, skeende och applicerar det i den digitala världen. En bannerannons är en digitiserad printannons. Digitalisering däremot innebär att utgå från den digitala världens möjligheter i kommunikationen. Att Avanza driver nyhetssajten “Placera” och därmed bygger relation med sina kunder genom att erbjuda dem det de är intresserade av, börsnyheter, skulle kunna vara ett sådant exempel.

Men hej hopp! Henric menar också att det innebär att vem som helst kan bli en digital kreatör och hitta sin publik. Pewdiepie har fler visningar än alla våra svenska dagstidningar tillsammans. Och “The Walmart kid” har gjort mer för Walmarts varumärke än vad marknadsföringen lyckats med. En liten kille som tog sin hatt och sina boots och ställde sig i en Walmartgalleria och sjöng Hank Williams “Lovesick Blues”. En besökare publicerade en video och succén var ett faktum (Mason, som han egentligen heter, uppträdde bland annat på senaste Grammys). På några dagar hade videon visats mer än 25 miljoner gånger. Med rätt innehåll och timing kan allt hända.

Men allt händer inte, och väldigt lite händer av sig självt. För företag är det säkerligen klokt att distribuera sitt innehåll kontrollerat och därigenom uppnå en mer förutsägbar väg att skapa uppmärksamhet hos sin målgrupp. Det hjälper vi på Right Thing och Strossle tillsammans gärna till med.

Tack Henric för en inspirerande och upplysande morgon! Ditt budskap nådde fram och skapade uppmärksamhet hos såväl publiken som hos oss den här morgonen. Det kan vi med mätning visa svart på vitt. Och den som vet mest vinner, det vet vi väl alla.

Kategorier:
  Analys och strategi, Digitalt